vwo

Op het vwo is uitdaging heel belangrijk. Als vwo’er heb je het vaak niet nodig om alle theorie stapje voor stapje door te nemen. Je kijkt soms liever meteen naar het grotere geheel en kunt daaruit conclusies trekken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je alles meteen zelf kunt! Ook op het vwo is een goede begeleiding heel belangrijk. 

Cambridge Engels 
In de brugklas krijgen vwo-leerlingen Cambridge Engels (CE) in plaats van het ‘normale’ Engels. Het verschil is dat de docent CE helemaal in het Engels geeft. Als leerling spreek je in de les ook altijd Engels. In het begin is dat voor sommigen lastig, maar we merken dat brugklassers er erg snel aan wennen. Dat komt ook doordat het geen enkel probleem is als je een foutje maakt. Voor leerlingen die van nature iets minder gevoel voor taal hebben, blijkt CE vaak erg goed te werken. In de bovenbouw kun je internationaal erkende certificaten halen voor Cambridge Engels.

Technasium 
Brugklassers maken kennis met het Technasium. De helft van het schooljaar krijg je daar het vak ‘onderzoek en ontwerpen’. Bij o&o werk je in groepen aan een projectopdracht van een lokale opdrachtgever. Dat is dus een opdracht uit het échte leven, bijvoorbeeld van een bedrijf of een zorginstelling. Eerst doe je onderzoek en analyseer je de gegevens. Daarna ga je ontwerpen én bouwen. In het Technasium staan allerlei machines, zoals een lasercutter, die dat een stuk leuker en gemakkelijker maken. Bij o&o leer je goed samenwerken: ieder groepslid heeft kwaliteiten waar de groep als geheel gebruik van kan maken. Aan het einde van een periode presenteer je met je groep een eindproduct aan de opdrachtgever.

Vormgeving en media 
Bij het vak vormgeving en media word je uitgedaagd om je ontwerptalent te ontwikkelen. Leerlingen mogen zich op allerlei manieren creatief uiten. Je tekent en schildert, maar krijgt bijvoorbeeld ook les in Photoshop, webdesign, interieurontwerp en street-art. Er is veel ruimte om eigen ideeën uit te werken en je persoonlijke beeldtaal en stijl te ontwikkelen. Bij v&m werken leerlingen meestal individueel en af en toe in kleine groepjes.

Keuze voor klas 2 
Aan het einde van het eerste leerjaar maken brugklassers een keuze voor de tweede klas. Ze krijgen in vwo 2 namelijk vijf lesuren onderzoek en ontwerpen (o&o) of vormgeving en media (v&m).