havo

Havo-leerlingen vinden het vaak fijn als ze duidelijke, gestructureerde uitleg krijgen die ze meteen kunnen toepassen. De docenten van het Eckart zorgen ervoor dat hun lessen hierop aansluiten. 

Mavo/havo 
We hebben op school speciale mavo/havo-brugklassen. In die klassen is veel aandacht voor structuur en leerstrategieën. In het eerste jaar word je ‘getraind’ in de zelfstandigheid die voor havo nodig is. Het doel van deze aanpak is leerlingen een zo goed mogelijke kans bieden om naar havo te gaan. 

Havo/vwo 
Natuurlijk hebben we ook een havo/vwo-brugklas. Als je in die klas zit, verwachten we wat meer zelfstandigheid, maar krijg je ook veel hulp bij het leren leren. Aan het einde van het jaar kijken we welk niveau het beste bij je past. 

Cambridge Engels in de bovenbouw 
In de eerste drie jaar op het Eckart krijgen havo-leerlingen ‘gewoon’ Engels; dat geldt ook voor de havo/vwo-brugklas. Je wordt in die lessen wel voorbereid op de Cambridge-variant, zodat je dat vak in havo 4 kunt kiezen. In de bovenbouw kunnen leerlingen internationaal erkende certificaten halen voor Cambridge Engels. Onder het kopje ‘vwo’ staat meer informatie over Cambridge. 

Technasium 
In de brugklas maak je kennis met het Technasium. De helft van het schooljaar krijg je daar het vak ‘onderzoek en ontwerpen’. Bij o&o werk je in groepen aan een projectopdracht van een lokale opdrachtgever. Dat is dus een opdracht uit het échte leven, bijvoorbeeld van een bedrijf of een zorginstelling. Eerst doe je onderzoek en analyseer je de gegevens. Daarna ga je ontwerpen én bouwen. In het Technasium staan allerlei machines, zoals een lasercutter, die dat een stuk leuker en gemakkelijker maken. Bij o&o leer je goed samenwerken: ieder groepslid heeft kwaliteiten waar de groep als geheel gebruik van kan maken. Aan het einde van een periode presenteer je met je groep een eindproduct aan de opdrachtgever. 

Vormgeving en media 
Bij het vak vormgeving en media (v&m) word je uitgedaagd om je ontwerptalent te ontwikkelen. Leerlingen mogen zich op allerlei manieren creatief uiten. Je tekent en schildert, maar krijgt bijvoorbeeld ook les in Photoshop, webdesign, interieurontwerp en street-art. Er is veel ruimte om eigen ideeën uit te werken en je persoonlijke beeldtaal en stijl te ontwikkelen. Bij v&m werken leerlingen meestal individueel en af en toe in kleine groepjes.

Keuze voor klas 2 
Aan het einde van het eerste leerjaar maken brugklassers een keuze voor de tweede klas. Ze krijgen in havo 2 namelijk vijf lesuren onderzoek en ontwerpen (o&o) of vormgeving en media (v&m).