vwo masterclass

Binnen het vwo is er een afdeling voor meer- en hoogbegaafde kinderen: de masterclass. De vwo-leerstof wordt voor deze leerlingen in een kortere tijd behandeld. Daardoor ontstaat ruimte voor extra’s, zoals de themaweken. Er is ook speciale aandacht voor filosofie, cultuur en wetenschap. 

Vwo-leerlingen die extra uitdaging nodig hebben, kunnen een ‘draaideurpasje’ krijgen. Dit pasje geeft je het recht om af en toe, in overleg met de docent, een les over te slaan. In de tijd die je daardoor wint, werk je aan een project over een onderwerp dat je erg interesseert. 

In masterclass 2 en 3 zijn er speciale uren ingeroosterd die je op je eigen manier kunt invullen. Samen met een docent bepaal je wat je gaat doen. Je kunt bijvoorbeeld extra uitleg krijgen voor het vak, werken aan een project of oefenen met studievaardigheden. 

De masterclass blijft de hele onderbouwperiode als groep bij elkaar.  

Cambridge Engels 
In de brugklas krijgen vwo-leerlingen Cambridge Engels (CE) in plaats van het ‘normale’ Engels. Het verschil is dat de docent CE helemaal in het Engels geeft. Als leerling spreek je in de les ook altijd Engels. In het begin is dat voor sommigen lastig, maar we merken dat brugklassers er erg snel wennen. Dat komt ook doordat het geen enkel probleem is als je een foutje maakt. Voor leerlingen die van nature iets minder gevoel voor taal hebben, blijkt CE vaak erg goed te werken. In de bovenbouw kun je internationaal erkende certificaten halen voor Cambridge Engels. 

Technasium 
In de brugklas maak je kennis met het Technasium. De helft van het schooljaar krijg je daar het vak ‘onderzoek en ontwerpen’. Bij o&o werk je in groepen aan een projectopdracht van een lokale opdrachtgever. Dat is dus een opdracht uit het échte leven, bijvoorbeeld van een bedrijf of een zorginstelling. Eerst doe je onderzoek en analyseer je de gegevens. Daarna ga je ontwerpen én bouwen. In het Technasium staan allerlei machines, zoals een lasercutter, die dat een stuk leuker en gemakkelijker maken. Bij o&o leer je goed samenwerken: ieder groepslid heeft kwaliteiten waar de groep als geheel gebruik van kan maken. Aan het einde van een periode presenteer je met je groep een eindproduct aan de opdrachtgever. 

Vormgeving en media 
Bij het vak vormgeving en media word je uitgedaagd om je ontwerptalent te ontwikkelen. Leerlingen mogen zich op allerlei manieren creatief uiten. Je tekent en schildert, maar krijgt bijvoorbeeld ook les in Photoshop, webdesign, interieurontwerp en street-art. Er is veel ruimte om eigen ideeën uit te werken en je persoonlijke beeldtaal en stijl te ontwikkelen. Bij v&m werken leerlingen meestal individueel en af en toe in kleine groepjes.

Klas 2 
Voor de tweede klas hoef je geen keuze te maken; je krijgt in masterclass 2 zowel onderzoek en ontwerpen (o&o) als vormgeving en media (v&m).