brugklas

Je wordt groot op het Eckart 
De jaren waarin je op de middelbare school zit, zijn belangrijke jaren in je leven. Je groeit in die periode enorm: lichamelijk, maar zéker ook geestelijk. Dat gaat natuurlijk het best als je lekker in je vel zit! Daarom vinden we het heel belangrijk dat onze brugklassers zich zo snel mogelijk thuis voelen het Eckart. Hoe we daarvoor zorgen, lees je hieronder.

Brugklasgebouw 
Voor brugklassers verandert er veel. Voor de meesten is hun nieuwe school bijvoorbeeld een stuk groter dan de basisschool. Doordat je op het Eckart je ‘eigen’ gebouw hebt, wordt de overstap wat gemakkelijker gemaakt. Bij het brugklasgebouw hoort een conciërge en in de pauze lopen docenten rond die de kinderen kennen. 

Mentor en mini-mentoren 
Elke klas heeft een mentor die de brugklassers intensief begeleidt. Je krijgt studielessen van je mentor waarin je leert studeren, plannen en organiseren. Maar er is ook aandacht voor groepsvorming en sociaal-emotionele ontwikkeling. Naast de studieles is er elke week een mentoruur voor individuele gesprekjes met een paar leerlingen. 

Mentoren houden hun collega’s steeds op de hoogte van belangrijke zaken die in hun klas spelen. Natuurlijk geldt ook het omgekeerde: als een vakdocent iets opmerkt, meldt hij of zij dit aan de mentor. 

Iedere mentor krijgt hulp van twee mini-mentoren. Dat zijn leerlingen uit de bovenbouw die het leuk vinden om brugklassers te begeleiden. Omdat zij nog niet zo lang geleden zelf in de brugklas zaten, snappen ze heel goed wat er nodig is. 

Brugklaskamp 
In de allereerste schoolweek ga je meteen op kamp. Dat lijkt misschien wat snel, maar zo’n kamp is de ideale manier om elkaar goed te leren kennen. Samen met de mentor, mini-mentoren en een aantal andere klassen ga je vier dagen naar een mooie kamplocatie. Daar sporten we veel, in wisselende teams. Ook geeft de mentor lessen die voorbereiden op de middelbare school. De brugklassers oefenen bijvoorbeeld al met de planagenda van het Eckart. Maar er zijn ook lessen over omgaan met elkaar. Natuurlijk sluiten we de week af met een bonte avond en een feest. Als het brugklaskamp achter de rug is, is elke klas al een echte groep en zijn de eerste vriendschappen gesloten! 

Contact met ouders 
Om onze leerlingen goed te kunnen begeleiden, hebben we ook hun ouders nodig. We vinden het heel belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen thuis en school. Daarom staan er in een schooljaar verschillende ouderavonden gepland, maar ook op andere momenten willen we graag contact als dat nodig is. Iedere docent is goed bereikbaar via mail. Op die manier blijven we op de hoogte en kunnen afspraken snel gemaakt worden. Natuurlijk zijn ouders ook welkom voor een gesprek op school. 

Soorten brugklassen
We hebben op het Eckart vijf verschillende soorten brugklassen: mavo, mavo/havo, havo/vwo, vwo en vwo masterclass. Waar je in geplaatst wordt, hangt af van je advies. Bij twijfel zullen we altijd overleggen.