Xann: ‘De eerste twee jaar heb ik veel vrienden gemaakt. Je vraagt gewoon: zullen we samen fietsen? Zo groeit er eigenlijk vanzelf een groep en die groep is alleen maar closer geworden. Ik ben wel benieuwd of de vriendschappen blijven nu we allemaal gaan studeren. Ik ga met twee anderen naar de TU/e, maar Delft en Rotterdam zijn toch ver weg.
In de vijfde klas waren we minimentor. Dan denk je er ineens weer aan hoe je daar zelf stond, als brugklasser. Toen keek ik heel erg op tegen de minimentoren, die waren supergroot. Maar nu ben ík dus diegene voor hen. Hebben zij datzelfde beeld als ik toen had? Ik zou mezelf weleens door de ogen van een brugklasser willen zien.
Als minimentor heb ik wel iets kunnen bijdragen, denk ik. We waren er veel in de pauzes om vragen te beantwoorden of gewoon gezellig te doen. En om de kinderen erbij te betrekken die wat vaker alleen stonden.’
Francesco: ‘Wij hebben ongeveer álles gedaan wat kon op het Eckart: we waren dus minimentor; hebben op open dagen geholpen; we zitten in de galacommissie; deden mee aan theater en Eckart in concert. Daardoor ga je veel mensen kennen en dat maakt het leuk. Het heeft me ook geleerd om een stuk minder verlegen te worden. Je zou het niet zeggen, maar in de brugklas was ik een heel verlegen jongetje.
Francesco
Ik kan me de eerste dag op deze school nog precies herinneren. Het Technasium was meteen hartstikke interessant. Inmiddels heb ik daar véél projecten gedraaid, leuke en minder leuke. De tuin voor Peppelrode ontwerpen vond ik niks, maar mijn station voor Prorail heeft op de open dag gestaan. Dat was superleuk om te doen en het is erg goed gelukt. We moesten de reizigersstromen efficiënter maken op het station, zodat het klaar was voor de toekomst.
Door corona is m’n middelbareschooltijd anders geweest dan verwacht. Dat voelt wel echt zo. Je mist de leuke dingen, zoals de reizen. Als groep 8’er zag ik op de open dag het bergsportkamp en de Londenreis; daar keek ik echt naar uit. Maar helaas, niks ging door. Gelukkig gaan we nu drie weken naar Nepal met Global Exploration, na onze eindexamens. Dat maakt veel goed!’